The best bookmaker bet365

Дървен материал от www.emsien3.com

Štampa

Preporučeni dnevni unos kalorija (GDA).

Ocena korisnika:   / 4
NajlošijeNajbolje 
Share

Osnovni pojmovi i čitanje GDA oznaka

GDA je vodič za unos energije i ključnih nutritijenata, koje su zasnovane na preporukama za odraslu osobu prosečne telesne težine i umerenog nivoa aktivnosti.
Jednim pogledom na GDA etiketu možete steći uvid u količine kalorija, šećera, masti, zasićenih masti i soli koje se nalaze u porciji određene namimice, a sve u okviru prosečnih dnevnih potreba organizma odrasle osobe za navedenim nutritijentima.

FireShot Screen Capture 027 - Merim šta jedem

Izvor: WHO and Eurodiet recommendations, 1998.

Treba podsetiti da aktivni muškarci imaju “veće potrebe za hranom”, dok deca imaju “manje potrebe za hranom“.

 

Pet ključnih nutritijenata

FireShot Screen Capture 028 - Merim šta jedem1. Kalorije

Kalorije vam daju energiju koja vam je potrebna da bi telo normalno funkcionisalo. Odrasloj osobi je potrebno u proseku oko 2000 kalorija dnevno.

 

FireShot Screen Capture 029 - Merim šta jedem2. Šećeri

Šećeri daju sladak ukus hrani i piću, mogu biti prirodno prisutni u namirnici (npr. voću) ili dodati (npr. u osvežavajućim napicima). Maksimalna preporučena količina šećera na dnevnom nivou je 90 grama.

 

FireShot Screen Capture 030 - Merim šta jedem3. Masti

Masti na GDA etiketi prikazuju ukupnu količinu masti (zasićene i nezasićene) u porciji proizvoda. Prosečna odrasla osoba ne bi trebalo da unosi više od 70 grama masti dnevno.

 

FireShot Screen Capture 031 - Merim šta jedem4. Zasićene masti

Zasićene masti na GDA etiketi predstavljaju količinu masti životinjskog porekla u porciji proizvoda. Ukoliko se preterano konzumiraju, zasićene masti mogu dovesti do porasta holesterola, koji može biti odgovoran za nastanak određenih kardio-vaskularnih oboljenja. Prosečna odrasla osoba ne bi trebalo da unosi više od 20 grama zasićenih masti dnevno.

 

FireShot Screen Capture 032 - Merim šta jedem

5. Soli

Previše soli u našoj ishrani je povezano sa visokim pritiskom i srčanim oboljenjima. Mnogi od nas konzumiraju više soli nego što nam je potrebno, pa je važno znati da je maksimalni dnevni unos soli 6 grama.

 

 

Kako se čita GDA?

Pet ključnih nutritijenata i njihove vrednosti prikazane na GDA etiketama proizvoda prikazane su na slici ispod. Na osnovu ovog primera možete primetiti da jedna porcija proizvoda sadrži 139 kalorija. Dnevna potreba za kalorijama kod prosečne odrasle osobe je 2000 kalorija. Ovaj proizvod dakle sadrži 7% od ukupnih dnevnih potreba za kalorijama.

FireShot Screen Capture 033 - Merim šta jedem

 

Prilagodite ishranu svojim potrebama i uživajte u omiljenoj hrani!

Većina GDA oznaka će vam dati informacije o pet osnovnih nutritijenata: kalorije, šećeri, masti, zasićene masti i soli. Međutim, neki proizvođači mogu dati i informacije o drugim nutritijentima: vlaknima, proteinima, kalcijumu i Vitaminu C. Tada, GDAetikete izgledaju kao na sledećem primeru:

FireShot Screen Capture 034 - Merim šta jedem

Ukoliko želite da pronađete meru u vašoj svakodnevnoj ishrani, a da se ne odričete vaše omiljene hrane čitajte GDA oznake. One će vam omogućiti da donesete odluku o izboru proizvoda na osnovu vaših individualnih potreba. Na taj način ćete lakše moći da pratite i uspostavite kontrolu vašeg načina ishrane.

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com