The best bookmaker bet365

Дървен материал от www.emsien3.com

Štampa

Kako vežbanje kod kuće može da bude zdravo

Ocena korisnika:   / 2
NajlošijeNajbolje 
Share

 

Svi znaju da je redovan program vežbanja značajan za dobro zdravlje, ali ne posećuju svi redovno časove fitnesa ili idu u teretanu.

 

Kucni trening

 

 

Dok sektor za zdravlje i ljudske resurse (Department of Health and Human Services guidelines) preporučuje bar 150 minuta umereno intenzivnih fizičkih aktivnosti za odrasle osobe nedeljno, takvo vežbanje nije limitirano striktnim fitnes rutinama. U pokušajima da se što više Amerikanaca ohrabri da krene da vežba, eksperti im savetuju da nađu mogućnosti za takvo vežbanje u dnevnim aktivnostima ko što su čišćenje, baštovanstvo, održavanje kuće i „uradi sam“ aktivnosti.   

Ključ je u tome da takav trening učinimo što intenzivnijim na taj način što ćemo pokrenuti što više mišića dok vežbamo, što nije lako kada su u pitanju neke vrste kućnih poslova i poslovi održavanja. I zaista, istraživači sa Severnog Irskog univerziteta Ulster utvrdili su da pojedinci koji uključuju kućno vežbanje u svoj umereno intenzivan program vežbanja od 150 minuta mogu činiti sebi veću štetu.

U istraživanjima objavljenim od strane Javnog Zdravlja (BMC Public Health) utvrđeno je da mnogi pojedinci koji uključuju sate vežbanja kod kuće kao deo svog regularnog nedeljnog treninga su zapravo bili teži.

„Kućni poslovi su fizička aktivnost, a svaka fizička aktivnost teorijski treba da dovede do sagorevalja kalorija. Međutim, mi smo pronašli da su kućni poslovi inverzno povezani sa mršavljnjem što je ukazivalo na to da, ili ljudi podcenjuju količinu umereno intenzivnih fizičkih aktivnosti koju rade kod kuće, ili nakon tih aktivnosti jedu više kako bi nadoknadili količinu koju su izgubili tokom vežbanja“, rekao je vođa istraživanja Marie Murphy. Drugim rečima, sami kućni poslovi nisu dovoljno intenzivni da bi zadovoljili ciljane smernice vežbanja postavljene od strane Departmana za zdravlje i ljudske resurse (Department of Health and Human Services).

Učesnici su bili zamoljeni da snime sve aktivnosti koje izazivaju povećanje srčanog pritiska i koje traju najmanje 10 minuta, uključujući sve aktivnosti kojima su se bavili kod kuće-kao na primer čišćenje kuće.

Kućne aktivnosti koje se obavljaju kod kuće mogu se podeliti u četiri kategorije: 1) kućni poslovi 2) baštovanstvo 3) uradi sam aktivnosti 4) ostale aktivnosti. Učesnici su takođe zamoljeni da ocene intenzitet aktivnosti od lake do umerene, pa sve do jake fizičke aktivnosti.

Kao rezultat istraživanja 42% učesnika ispunilo je ciljeve svojih nedeljnih aktivnosti. Među njima bili su oni kojima je fizička aktivnost koju su obavljali kod kuće činila od 11% do 73% umerenih do jakih fizičkih aktivnosti.

Istraživanjem je otkriveno da se aktivnosti kao što su brisanje, čišćenje prozora, usisavanje i košenje trave mogu računati kao umereno do jake fizičke aktivnosti, ali intenzitet kojem su rađene te aktivnosti varira od pojedinca do pojedinca.

Jednostavno govoreći, ukoliko želite da vam se čišćenje kuće računa kao nedeljna rutinska vežba morate je učiniti više intenzivnijom ukoliko želite da postignete željene rezultate. „Kada govorimo o količini fizičkih aktivnosti koje je neophodno uraditi kako bi ostali zdravi, moramo naglasiti da kućni poslovi ne spadaju u dovoljno intenzivan trening koji bi zadovoljio ciljani target, i da druge intenzivnije aktivnosti moraju biti ubačene u nedeljni trening“, zaključila je Murphy.

Izvor: http://www.emaxhealth.com/11400/how-housework-can-be-healthy-counting-exercise-war-obesity

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com